Aktuális

Formatervező diplomamunka

Többfunkciós gyerekágy tervezése – diplomamunka
Tervező: Pólya Kinga (Ipari Termék- és Formatervező mérnök szak)
Egyetem: Nyugat-magyarországi Egyetem, Simonyi Károly Műszaki, Faanyagtudományi és Művészeti Kar, Faalapú Termékek és Technológiák Intézet

A szakdolgozatom témája egy többfunkciós gyerekbútor tervezése volt, amely feladat során egy olyan gyerekágy tervezését tűztem ki célul, mely kisebb átalakításokkal több életszakaszon át használható, mindemellett egy viszonylag kis helyet foglaló, kompakt bútor. Emellett szempont volt az is, hogy az ágy funkció betöltése mellett tárolásra és pelenkázásra is alkalmas legyen.

A tervezés kezdetén egy kérdőíves igényfelmérés során pontosítottam a felhasználói célcsoport szükségleteit, preferenciáit, majd ez után alkottam meg a végleges koncepciót. A szerkezet kialakítása és pontosítása, valamint a megfelelő alapanyagok és felületkezelő anyagok kiválasztása következett. Fő szempontok ezen anyagok kiválasztásánál a lehető leg költséghatékonyabb, ám minőségi, ezeken felül pedig természetbarát és gyermekek számára biztonságos, egészséget nem károsító anyagokra való optimalizálás volt a célom.

A bútor végleges tervei szerint egyik állásában maximum 5-6 hónapos korig használható csecsemőágy, apróbb átalakítással és fejre állítással pedig 2 éves korig használható rácsoságy. A rácsoságy rácsai egyesével kiszedhetőek, így biztosítják a már járni tudó gyermek számára az egyedüli, balesetmentes használatot. Az ágy alatt három, eltérő szélességű fiókos elem kapott helyet, melyeket az ágy alól kivéve, csökkenő méret szerint egymásra állítva egy lépcsőzetes komódot kaphatunk, amit az ágy végébe állíthatunk. Az ágy szélessége és oldalrácsainak tartó elemei úgy lettek méretezve, hogy azok tetejére egy kereskedelemben kapható pelenkázó feltét kényelmesen használhatóvá válik.

A szakdolgozat védésére készült el az 1:1 méretarányú modell, amely elkészítésére a Bútorg Kft piliscsévi üzemében került sor. Ezúton is szeretném megköszönni az üzem munkatársainak, név szerint Kőkúti Leventének, Csapó Lászlónak, Hudecz Pálnak, Fehér Zoltánnak, Kovács Istvánnak és Kosztolánszki Istvánnak, hogy segítő munkájukkal hatalmas mértékben hozzájárultak ahhoz, hogy elkészült a bútor. Valamint Szép Zoltánnak és Saly Péternek, hogy lehetőséget adtak a diplomamunkám legyártására.

< vissza a többi hírhez